2013. november 6., szerda

Ahnenblatt – a kedvenc családfaprogramom

Több családfaprogramot is kipróbáltam, sok közülük megnyerte tetszésemet, néha ezeket is használom, de legkedveltebb számomra az Ahnenblatt program bizonyult. A programot Dirk Böttcher fejlesztette, saját szükségleteire, majd díjmentesen a családkutatók rendelkezésére bocsátotta.

Röviden a programról

Operációs rendszer: Windows 95 / 98 / 98SE / 2000 / ME / NT4.x / XP / Vista / 7 / 8 (32/64 Bit)
A Wine emulátor segítségével Linux alatt is fut..  Sikeresen tesztelék SuSE 10.3 alatt.
Leírás: Az adatokat személyenként könnyen áttekinthető és használatukat hamar elsajátítható „őslapokon” (Ahnenblatt) kell beadni. A családfán az egérrel minden irányban lehet navigálni. Az adatokat különböző listákban és családfatípusokban lehet kiadni. Az adatokat a natív Ahnenblatt fájlból, másképen család-fájlból (*.ahn), GEDCOM és CSV fájlból lehet importálni és a natív Ahnenblatt, GEDCOM, HTML (egy oldal vagy több oldal, amit a program weboldalnak nevez), Tiny tábla (*.tt), Windows súgó (*.rtf), XML (Gedcom XML 6.0 és GedML) valamint CSB formátumban lehet exportálni.
Verzió: 2.74 – 2012.11.15
Ár: ingyenes (freeware)
A program honlapja: http://www.ahnenblatt.de/
A program fóruma: http://www.ahnenblattportal.de. Hasznos bővitmények (plugin) itt találhatók: http://www.ahnenblattportal.de/downloads.php?cat=6
Hiányosságok:
  • A Tiny tábla formátumban nem szerepelnek a személyek adatai, ezért használhatatlan.
  • A Windows súgó formátumban való mentés csak az *.rtf formátumú fájlt hozza létre, hiányzik a szükséges *.hpj állomány.
  • Dacára annak, hogy be lehet állítani a nevek megjelenítését Vezetéknév Utónév sorrendre (a Nézet menüben a Keresztnév elöl menüpont ne legyen kiválasztva) a kiadott családfák mégis Utónév Vezetéknév sorrendben jeleníti meg a neveket. Szerencsére egy kis trükkel ki lehet javítani aprogram ezen hiányosságát.

A program sok jó recenziót és több díjat kapott: http://www.ahnenblatt.de/abpresse.htm

1 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik az induló blog! Nem mindenki és mindenben nagyon jó profi kutató.
    Segítsük egymást! Köszönjük Csaba! Csak így tovább.
    Üdv.: Mátis Pista

    VálaszTörlés