2013. november 10., vasárnap

Genealógiai szimbólumok

Genealógiai írásokban és családkutatással foglalkozó honlapokon szokásos a különböző családtörténeti eseményeket genealógia-specifikus szimbólumokkal jelölni. Ezek közül a legismertebben a * (csillag) a születés, illetve a † (kereszt) az elhalálozás jelölésére.

2003 óta a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Organization for Standardization, ISO) felvett az UNICODE karakterkódolási szabványába sok genealógiai szimbólumot, amint azt a következő táblázatban láthatjuk:

Hexadecimális
UNICODE
kód
Decimális
UNICODE
kód
HTML kód Szimbólum Angol elnevezése Jelentése Támogatottsága a
karakter-készletekben
U+002A 42 * * ASTERISC született tökéletes


(*) (*)
házasságon kívül született tökéletes


†* †*
halva született nagyon jó


*† *†
meghalt a születése napján nagyon jó
U+007E  126 ~
vagy
~
~ TILDE keresztelés tökéletes
U+3030 12336 〰 WAVY DASH keresztelés elégtelen
U+FE4F 65103 ﹏ WAVY LOW LINE keresztelés elégtelen
U+2248 8776 ≈
vagy
≈
APPROXIMATELY
EQUAL TO
keresztelés
U+26AC 9900 ⚬ MEDIUM WHITE
SMALL CIRCLE
eljegyzés elégtelen
U+26AD 9901 ⚭ MARRIAGR SYMBOL házasság elégtelen
U+26AE 9902 ⚮ DIVORCE SYMBOL válás elégtelen
U+26AF 9903 ⚯ UNMARRIED
PARTNERSHIP
SYMBOL
élettársi kapcsolat elégtelen
U+2020 8224 †
vagy
†
DAGGER meghalt nagyon jó


†† ††
kihalt (család) nagyon jó
U+2721 10017 ✡ STAR OF DAVID meghalt (izr.)
U+2694 9876 ⚔ CROSSED SWORDS elesett (hadszíntéren) elégtelen


(⚔) (⚔)
eltűnt (hadszíntéren) elégtelen
U+26B0 9904 ⚰ COFFIN temetés elégtelen
U+26B1 9905 ⚱ FUNERAL URN hamvasztás elégtelen
U+2640 9792 ♀ FEMALE SIGN nőnemű
U+2642 9794 ♂ MALE SIGN hímnemű
U+26B2 9906 ⚲ NEUTRAL ismeretlen nemű elégtelen

Sajnos, nem mindegyik betűkészlet tartalmazza az összes fenti szimbólumot. A táblázat utolsó oszlopa erről ad egy hozzávetőleges tájékoztatást. Kielégítő betűkészletek a következők: Code2000, DejaVu Serif, FreeSerif és Quivira. Ezeket a betűkészleteket TrueType változatban a portálról tölthetjük le. Minden egyes betűkészlet egy *.zip archívumba csomagolva tölthető le. Az archívumban a betűkészlet *.ttf-állománya és egy readme.txt szöveges állomány található, ami a betűkészlet telepítésére egy rövid (angol nyelvű) útmutatást tartalmaz. Windows XP operációs rendszer esetében elegendő a *.ttf fájlt a C:\WINDOWS\FONTS mappába másolni. Vista, Windows 7 és 8 esetében kattintsunk a jobb egérgombbal a *.ttf állományra és az megjelenő úszómenüből válasszuk ki a Telepítés menüpontot. Az alábbi képen láthatjuk, hogy az említett betűkészletekből csak a Quivira támogatja az összes szimbólumot.

Amint azt az első táblázatból kitűnik, HTML oldalakon mindegyik genealógiai szimbólumot megjeleníthetünk. A modern böngészők megértik ezen szimbólumok HTML kódját és helyesen jelenítik meg a szimbólumokat.

Más a helyzet MS Office Word, OpenOffice Writer és hasonló programok esetében. Ahhoz hogy ezekben a programokban helyesen megjeleníthessük a genealógiai szimbólumokat, két dologra van szükségünk: egy megfelelő betűkészletre és egy lehetőségre, hogy beadjuk a kívánt szimbólumot. A betűkészletekről már előbb szóltam. Két szimbólummal könnyű dolgunk van: ezek a * (csillag, ASTERISC, U+002A, 42) és a ~ (TILDE, U+007E, 126) mivelhogy ezek billentyűkre, pontosabban billentyűkombinációkra vannak leképezve. A legalább 101 gombos magyar kiosztású PC-billentyűzettel a * karaktert az <AltGr>+<->, míg a ~ karaktert az <AltGr>+<1> billentyűkombinációval érjük el. A többi genealógiai szimbólumnak nem felel meg egy bizonyos billentyű vagy billentyűkombináció. Ezek beadásához a szimbólum hexadecimális vagy a decimális UNICODE kódját kell használnunk. Legegyszerűbb a decimális UNICODE kód beadása. Feltéve, hogy rendelkezünk egy megfelelő betűkészlettel egy karakter (nem csak a genealógiai szimbólumok) decimális UNICODE kódját a következőképpen adjuk be egy mai PC-billentyűzeten:
  1. kapcsoljuk be a numerikus billentyűket;
  2. nyomjuk le és tartsuk lenyomva az <Alt> billentyűt;
  3. a numerikus billentyűkkel adjunk be egy nullát, majd folyamatosan a kívánt karakter decimális UNICODE kódját;
  4. engedjük el az <Alt> billentyűt.
A hexadecimális UNICODE kód bevitele bonyolultabb. Ez, például itt van leírva.

Természetesen, az lenne ideális, ha lenne egy olyan betűkészletünk, mely a genealógiai szimbólumokat a szokványos billentyűkre képezi le. Ez feleslegessé tenné a decimális UNICODE kód beadását.
Fred Driessen és Dieter Echterhoff készítettek el egy ilyen TrueType típusú betűkészletet, melynek Genealogie-Normal a neve és amit innen: http://dl.dropbox.com/u/1234046/geneal-SZ.zip lehet letölteni. A zip archívum tartalmazza a genealo1.ttf betűkészlet állományt és a Font-Beschreibung-03.pdf német nyelvű leírást PDF formátumban. Azok, akik érdekeltek a betűkészlet frissítéseiben, írjanak egy rövid üzenetet a szerzők címére. Természetesen, a szerzők az email címeket bizalmasan kezelik. A Genealogie-Normal betűkészlet rövid magyar leírását, itt olvashatjuk.

Ha már feltelepítettük a gépünkre a Genealogie-Normal betűkészlet, akkor még egyszerűbben adhatjuk be a szimbólumokat. Ebben az estben a Karaktertábla segédprogramot használhatjuk. A Karaktertábla megnyitásához kattintsunk a Start gombra, majd válasszuk ki egymásután a Minden program, Kellékek, Rendszereszközök és a Karaktertábla menüpontokat. A megjelenő Karaktertábla programban állítsuk be a Genealogie-Normal betűkészletet. A megjelenő genealógiai szimbólumokból válasszuk ki a kívánt szimbólumot, másoljuk a vágólapra, majd szúrjuk be a kívánt helyre:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése