2013. november 6., szerda

Magyar nevek helyes sorrendben az Ahnenblatt programmal generált családfákban

Az Ahnenblat programban a Nézett -> Keresztnév elöl menüponttal ellenőrizhetjük a keresztnév helyét a megjelenített nevekben: ha ez a menüpont ki van választva, akkor a nevek Keresztnév Vezetéknév sorrendben jelennek meg. Ha ez a menüpont nincs kiválasztva, akkor a nevek Vezetéknév, Keresztnév sorrendben jelennek meg. A második esetben a fölöslegesen szereplő vessző nem zavar a program használatában. Sajnos ez a vessző azonban megjelenik a generált listákban és a HTML oldalon is. A HTML weboldal (helyesebben webhely) létrehozásánál a nevek vegyesen jelennek meg: a főszemélyek a neve Vezetéknév, Keresztnév sorrendben, míg a többi személy neve (szülők, gyerekek, házastárs) Keresztnév Vezetéknév sorrendben jelenik meg – függetlenül attól, hogy milyen sorrendet állítunk be a nevek megjelenítésénél. A programmal generált PDF formátumú családfáknál (oldalak vagy poszterek) szintén függetlenül a névsorrend beállításától, mindig Keresztnév Vezetéknév sorrendet használ a program.
Egyszerű módszerrel csak a családfáknál fordíthatjuk meg a névsorrendet.

Ezt a következőképpen érhetjük el:
  1. Mentsük el az adatainkat a program *.ahn fájljába, ahonnan majd vissza tudjuk állítani az adatainkat.
  2. Mentsük el az adatainkat egy *.csv fájlba.
  3. Nyissuk ki az így létrehozott *.csv fájlt az MS Excel programmal.
  4. Cseréljük ki a SURN és GIVN oszlopok fejlécét. Csak a fejlécet, nem az adatokat! Másképpen mondva: ahol SURN áll oda GIVN-t írunk, ahol GIVN áll, oda SURN-t írunk.
  5. Töröljük mindazokat az oszlopokat, amelyek fejlécében NAME áll, pld. NAME, FATH.NAME, stb. (ez a lépés nem feltétlenül szükséges, de ajánlatos) 
  6. Mentsuk el az így módosított *.csv fájlt.
  7. Olvassuk be a *.csv fájlt az Ahnenblatt programba és generáljuk a kívánt posztert: most a "vezetéknév" elől van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése